Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Kuchnia bawarska charakteryzuje się silnym upodobaniem do potraw mięsnych i mącznych. Na stole królują przetwory z wieprzowiny, baraniny, wołowiny oraz drobiu. Sztandarowym daniem spożywanym do południa jest biała kiełbasa (Weißwurst), parzona i podawana na gorąco z dodatkiem słodkiej musztardy lub chrzanu oraz precli i popijana pszenicznym piwem. Popularne są też: pieczeń wieprzowa ze skórą (Krustebraten), golonka (Haxe), rolada z boczku w sosie pieczeniowym (Spießbraten), płucka na kwaśno (Sauerlunge), wątróbka cielęca z cebulką i jabłkami (Leber Berliner Art), nerki cielęce w sosie musztardowym czy zapiekany pasztet wątrobiany (Leberkäse), który piecze się w tych samych formach, w których wypieka się chleb (potrawę tę podaje się zwykle z sałatką ziemniaczaną). Tradycyjne dania obiadowe serwuje się najczęściej z dodatkiem knedli (Knödel) i kapusty po bawarsku (Bayerische Kraut). Knedle mogą posiadać dodatek sera lub szpinaku.

×

Drodzy Goście!

Dołączcie do naszej listy Stałych Gości.
Na Wasze adresy e-mail będziemy regularnie przesyłać cenne informacje i prezenty.

 newsletter img

Zapraszamy też do obserwowania nas na Facebooku

Facebook