Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Czy wiecie, że prawdziwy Wiener Schnitzel1jest robiony tylko i wyłącznie z cielęciny? Aby zasłużyć na to szlachetne miano powinien być też panierowany tylko w bułce tartej,  smażony na maśle i podany z cwiartką cytryny, (dzięki której można delikatnie podkreślic smak mięsa) oraz tradycyjną sałatką ziemniaczaną z dodatkiem octu. Dla ochrony jakości i zachowania standardów sznycli istnieje w Austrii nawet specjalny organ kontroli - Aufsichtsbehörde, weryfikujący czy aby na pewno są one produkowane z cielęciny a nie innego rodzaju mięsa, ponieważ przymiotnik „wiedeński” jest chroniony prawem austriackim. Szanownym smakoszom kuchni galicyjskiej wypada odróżniać „sznycel wiedeński” - z cielęciny, od „sznycla po wiedeńsku” – z wieprzowiny. Dlatego też z przyjemnością możemy Państwu zaprezentować w restauracji Sukiennice – Kompania Kuflowa oryginalnego Sznycla Olbrzyma z cielęciny, który niczym nie ustępuje Sznyclom serwowanym u Figlmullera, restauracji austriackiej z ponad stuletnią tradycją, szczycącą się mianem – Die Heimat des Schnitzels, czyli Ojczyzną Sznycla, na której mamy zaszczyt się wzorować.

Czy wiecie, że oprócz Warszawy istnieje jeszcze jedna stolica Polski? Jest to szczera prawda i to od 1998 r. bo wtedy właśnie gmina Charsznica została Kapuścianą Stolicą Polski! Co roku odbywają się tam Dni Kapusty. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kwaszonej, docenianej za walory na całym świecie. Właśnie stąd Restauracja Sukiennice sprowadza tę najsłynniejszą w całej Polsce kapustę, by zaserwować ją swoim Gościom przed każdym posiłkiem, co naturalnie wzmacnia  odporność, poprawia samopoczucie i jest udowodnione naukowo.

Kminek może zachować swój smak i zapach na długie miesiące, szczelnie przechowywany w zamkniętych pojemnikach z dala od światła. Zaleca się, aby dodać nasiona pod koniec gotowania, gdyż podczas długiego gotowania robi się gorzki. Kminek ma istotne znaczenie w kuchni Niemieckiej, Austrii, Europie Wschodniej i Skandynawii. Przyprawa stosowana jest głównie do wieprzowiny, kiełbas i innych tłustych potraw

×

Drodzy Goście!

Dołączcie do naszej listy Stałych Gości.
Na Wasze adresy e-mail będziemy regularnie przesyłać cenne informacje i prezenty.

 newsletter img

Zapraszamy też do obserwowania nas na Facebooku

Facebook