Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Czy wiesz, że za czasów panowania austro-węgierskiego cesarza Franciszka Józefa ludność Galicji, w tym Krakowa, cieszyły się jego szczególna autonomią? Jak wynika ze źródeł historycznych, owym terenom sprzyjała największa swoboda kulturalno-narodowa wynikająca z praw ugody austriacko-polskiej. Wówczas jego Cesarka mość pozwoliła nam posługiwać się ojczystym językiem, nie tylko między sobą, ale również w urzędach na każdym szczeblu(Autonomia Galicyjska- 1871 r.). (lp)

Czy wiecie, że kawa czyli najpopularniejsze i najprzyjemniejsze zarazem źródło kofeiny na świecie dotarła do Europy dopiero mniej więcej w XVI w.? Co prawda krzaki kawowe nigdy nie rosły w Galicji, ale ponieważ pionierską kawiarnię w Wiedniu założył w 1683 r. Jerzy Franciszek Kulczycki, urodzony w Samborze, który dwieście lat później wszedł w skład Galicji i Lodomerii, więc można niejako traktować ten napój jako dzieło lwowsko – krakowskie. Pierwsza krakowska kawiarnia (róg Rynku i ul. Szewskiej), w której znajdowały się przy każdym stoliku tylko 3 sztuki łyżeczek przymocowanych do ściany łańcuszkami, serwowała kubek kawy za 3gr. i zapoczątkowała niesamowitą popularność na południu tego drugiego po gorzałce napoju narodowego Polaków.

Miód pitny to tradycyjny napój alkoholowy powstały w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Wyrabiany i spożywany od średniowiecza m.in. w Polsce i na Litwie. Od 2008 r. polskie miody pitne są zarejestrowane przez Komisję Europejską jako Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. Produkcja miodu pitnego nazywana jest miodosytnictwem, a budynek, w którym odbywa się produkcja – miodosytnią.

×

Drodzy Goście!

Dołączcie do naszej listy Stałych Gości.
Na Wasze adresy e-mail będziemy regularnie przesyłać cenne informacje i prezenty.

 newsletter img

Zapraszamy też do obserwowania nas na Facebooku

Facebook