Restauracja Sukiennice. Galician hospitality and cuisine.

Sznycel wiedeński liczy sobie ponad 150 lat historii? I co ciekawe, nie zaczyna się bynajmniej w Wiedniu, lecz na terenie włoskiej Lombardii.

Sznycel znalazł się  w stolicy Austrii za sprawą tamtejszego feldmarszałka hr. Josepha Radetzky’ego, który zafascynowany smakiem tej niezwykłej potrawy, postanowił sprowadzić ją do swojej ojczyzny.

Zlecił swoim nadwornym kuchtom, aby odzwierciedlili jego "nowo pokochane" danie.

…śledź z cebulą, obok tatara, jest najczęściej zamawianą zimną przystawką w Restauracji Sukiennice?

Dzieje się tak przede wszystkim z uwagi na doskonale skomponowaną domieszkę tej przepysznej przekąski, w skład której, obok cebuli z oliwą z oliwek, wchodzą: sałatka pekińska, pomidor i cytryna.

Nasi Szanowni Goście, twierdzą, że idealnie smakuje w połączeniu z mocnymi trunkami oraz piwem.

O jej wyjątkowości stanowi również niezwykle atrakcyjna cena, najlepsza w krakowskich "Sukiennicach". (lp)

…że krakowski Rynek Główny jest największym, średniowiecznym, tego typu dziełem? Ma on postać kwadratu o wymiarach 200 m x 200 m, co daje łącznie 40 000 m2 powierzchni.

Niewątpliwie jest również jedną z najstarszych pereł polskiej architektury. Wytyczony został  przez wójtów: Gedko Stilvoyta, Jakuba z Nysy i Dytmara z Wrocławia przy okazji nadania maistu aktu lokacyjnego opartego na prawie magdeburskim.

×

Drodzy Goście!

Dołączcie do naszej listy Stałych Gości.
Na Wasze adresy e-mail będziemy regularnie przesyłać cenne informacje i prezenty.

 newsletter img

Zapraszamy też do obserwowania nas na Facebooku

Facebook