Sznycel wiedeński liczy sobie ponad 150 lat historii? I co ciekawe, nie zaczyna się bynajmniej w Wiedniu, lecz na terenie włoskiej Lombardii.

Sznycel znalazł się  w stolicy Austrii za sprawą tamtejszego feldmarszałka hr. Josepha Radetzky’ego, który zafascynowany smakiem tej niezwykłej potrawy, postanowił sprowadzić ją do swojej ojczyzny.

Zlecił swoim nadwornym kuchtom, aby odzwierciedlili jego "nowo pokochane" danie.

Nadworni kucharze stanęli przed nie lada wyzwaniem, ponieważ mieli ogromny problem ze skompletowaniem dwóch kluczowych składników-parmezanu oraz oliwy z oliwek. Zamiast tego,  postanowili zbity kawałek cielęciny obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na klarowanym maśle. Na podstawie tej modyfikacji kulinarnej, powstał legendarny sznycel wiedeński, którego receptura i nazwa jest objęta ochroną prawną. (lp)

"Sznycel olbrzym" jest specjalnością Restauracji "Kompania Kuflowa Sukiennice"? Od początków jej istnienia, menedżerowie i kucharze dbają o to, by to wyjątkowe danie trafiało do serc naszych Szanownych Gości… właśnie przez żołądek.

Wiele pozytywnych emocji wśród naszych stałych bywalców budzi przede wszystkim rozmiar sznycla oraz jego wysublimowany i zarazem unikatowy smak. Dokładnie zbity, właściwie wysmażony, niezwykle chrupki – te czynniki decydują o sukcesie tego kulinarnego arcydzieła.

Dzięki tradycyjnej recepturze wzorowanej na Wienerschnitznel, podajemy go ze znakomitą sałatką ziemniaczaną albo frytkami, cytryną oraz dwoma sosami do wyboru: myśliwskim lub grzybowym.

I to wszystko w doskonałej cenie.

Szanowni Państwo,
by tradycji stało się zadość, "sznycel olbrzym" przyrządzany jest przez naszych znakomitych kucharzy, przede wszystkim ze świeżej i starannie dobranej cielęciny. Jednak dla tych, którzy z różnych względów jeść jej nie mogą, polecamy także "sznycla olbrzyma" z wieprzowiny lub drobiu.  

A w każdy wtorek, zapraszamy do skosztowania sznycla olbrzyma z wieprzowiny na bazie kultowego Schnietzel Wiener Art. (lp)